Lovi-malli (virkkausohje)

 



Kun innostuin joulun alla mosaiikkivirkkauksesta, minussa syntyi kipinä oman virkkausmallin luomisesta. Inspiroiduin Vittujen kevät -korumallistosta ja päätin taivutella kirkkovenekuvion mosaiikkivirkkaukseen keinolla millä hyvänsä. Taitoni olivat tuolloin vielä melko alkutekijöissä, joten melkoisen monta "pipariluonnosta" piti väkertää ennen lopullisen mallin syntymistä.

Koska en omista minkäänlaista suunnitelusoftaa ja näin ollen en voi käyttää ohjeisiin kaavioita symboleineen, niin kehitin tekstimuotoisen ohjekielen, josta tuli ainakin omasta mielestäni ihan looginen ja ymmärrettävä. Itse en myöskään liiemmin tykkää virkata kaaviokuvien avulla, koska koen rivien vilisevän silmissä, joten ohjeen tekstiversio on siinäkin mielessä mukavampi. Lovi-mallin ohjeen olen toteuttanut myös kuvin, eli ottanut kuvan jokaisesta kerroksesta ja liittänyt siihen kuuluvan tekstiohjeen. 

Lovi-mallia voi hyödyntää monessa eri työssä. Siitä voi virkata pääpantoja, pipon reunuksia, kaulaliinoja, tyynyjä, kasseja ja pussukoita. 


Lovin ruutumallikuvaa voit käyttää virkatessasi suuntaa antavana ja toki voit hyödyntää sitä muuhunkin, kuten perinteiseen kirjovirkkaukseen tai vaikkapa ristipistotyöhön.


Koska virkkausohjeen tekeminen tuntui minusta luontevalta englanninkielisiä lyhenteitä käyttäen, niin alla olevasta kuvasta voit tsekata mitä mikäkin lyhenne tarkoittaa. Uskoisin ohjekielen avautuvan helpostikin, varsinkin kun jokaisesta kuviomallin rivistä on myös valokuva.


Ohjeen silmukkamäärään en ole laskenut reunasilmukoita, jotka ovat mielestäni hyvinkin tärkeitä mosaiikkivirkkauksessa silloin jos työtä ei virkkaa suljettuna versiona (pipot ja pääpannat). Kannattaa tsekata hyvät ohjeet reunasilmukoille jos ne eivät vielä ole tuttuja, koska niiden avulla reunat pysyvät suorina, eikä esim. tyynyprojekteissa tarvitse tällöin päätellä reunojen lankoja, vaan ne voivat jäädä lepäämään työn sisäpuolelle. Yhteen Lovi-kuvioon tarvitaan 13 silmukkaa ja tähän sitten lisätään 2 reunasilmukkaa jokaisella kerroksella. Eli kuviota aloittaessasi luo yhteensä 15 ketjusilmukkaa. 

Ohjeen kuviomalli on toteutettu kahdella värillä vuororiveillä, kuten mosaiikkivirkkaus useimmiten tapahtuukin. Toki värejäkin voi lisätä ja virkata esim. kirkkoveneen sisustan toisen väriseksi, mutta kuviota opetellessa suosittelen pitäytymään aluksi kahdessa värissä.




















Saatan itse olla hyvä oppilas, mutta opettaminen on minulle todella vierasta. Siksi en välttämättä osaakaan kertoa mosaiikkivirkkauksen alkeista ja oletankin että aiheesta kiinnostuneet tsekkaavat ohjeita netistä, koska niitä löytyy aika lailla, ainakin englanninkielisinä. Toki voi olla että havainnollistavat kuvat auttavat oppimaan ja ymmärtämään ja sitä tietty toivoisinkin. 

Tämä kuvio varmasti jakanee mielipiteitä suuntaan ja toiseen, mutta uskon tällekin mallille löytyvän ainakin joitakin innokkaita virkkaajia. Siispä toivotan inspiroituneita ja onnistuneita kokeiluja Lovi-mallin parissa!




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Räsymattohattu (virkkausohje)

Virkkaustaidetta ja valmistuneita