Räsymattohattu (virkkausohje)



Nyt se sitten iski taas; kesähattujen virkkausvillitys! Aikomukseni oli virkata välityönä yksi hattu, mutta lopputuloksesta tuli niin kiva, että pakkohan näitä on loihtia useampikin. Tykkään rouheammasta virkkuujäljestä hatuissa ja visioideni räsymattomainen pinta syntyy virkkaamalla silmukat aina takareunasta ja vaihtamalla väriä suht tiuhaan. Tässä lempparihatussani on kaksinkertainen lippareunus, mutta reunuksen voi tahtoessaan jättää myös yksinkertaiseksi. 


Räsymattohattuun syntyy kiva pinta, kun valitsee langaksi hieman paksumman puuvillan, koukkukoko vähintään 3,5.


Ohjeen hattuun käytin Hobbiin Rainbow Cottonia ja 3,5:n koukkua.


Aloita hattu luomalla lenkkiin 8 kiinteää silmukkaa ja ryhdy virkkaamaan spiraalia kiintein silmukoin. Tee lisäyksiä tasaisin välein, alussa tiuhempaan ja jatkossa harventaen. 


Kun hattu on saavuttanut sopivan leveytensä, virkkaa suoraa aina sopivaan korkeuteen asti. Oman hattukokoni korkeus on noin 19 cm siinä vaiheessa kun aloitan reunuksen virkkaamisen.


Reunaa varten tarvitaan lisäyskerroksia. Virkkaa reunuksen ensimmäinen kerros siten, että virkkaat joka neljännen silmukan kohtaan kaksi kiinteää silmukkaa, eli toistaen 3 ks + 2 ks samaan silmukkaan. Virkkaa tämän jälkeen välikerros kiinteitä silmukoita ja toista sitten lisäyskerros. Virkkaa vielä kaksi kerrosta ja sitten yksinkertaisella reunuksella varustettu hattu onkin jo valmis. Jos tahdot kaksinkertaisen lippareunan, jatka virkkaamista.


Jotta reunus asettuu kivasti kaksinkerroin, tarvitaan kavennuksia. Virkkaa kavennuskerroksella 3 kiinteää silmukkaa ja kaksi seuraavaa silmukkaa yhteen, eli toistaen 3 ks + 2 ks yhteen. Virkkaa kavennuskerroksen jälkeen yksi välikerros ja toista sitten kavennukset. Lopuksi vielä kaksi tavallista kerrosta ja reunus on valmis.


Reunus taittuu sopivaan muotoon lähes itsestään.


Jotta lopputulos on siisti ja reuna pysyy aina jämäkkänä, ompele se muutamilla pistoilla kiinni hatun runko-osaan.


Räsymattohatussa kannattaa aina virkata värien vaihtojen langanpätkät työn sisään ja viimeistelyvaiheessa joitakin pilkottavia pätkiä voi leikata pois, mutta hattu saa kuitenkin näyttää rouhealta ja käsintehdyltä, eli pienet langan pilkotukset eivät haittaa.




Kokeilin tehdä samalla kaavalla hatun akryylilangasta ja sekin toimii vallan hyvin, joten räsymattohattua voi hyödyntää myös syksy- ja talvihattujen virkkauksessa.


Virkatut hatut ovat ihania välitöitä ja hetkittäin niihin jää kyllä aivan koukkuun, kirjaimellisesti. On kiva kokeilla erilaisia värikomboja ja lankalaatuja, kun oman oloinen hattumalli on löytynyt. Räsymattohatusta tuli kyllä ehdottomasti tämän kesän lempilätsäni!



















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lovi-malli (virkkausohje)

Virkkaustaidetta ja valmistuneita